Internetiniuose portaluose dažnai publikuojami straipsniai apie tai, jog šokoladas yra sveika. Ir tai labai pradžiugina saldumynų mėgėjus. Visgi, tai tik iš dalies tiesa. Savo tinklaraštyje pabandysiu ir aš panagrinėti šį klausimą.

Šokoladas ir cukrus

Kad cukrus yra nesveika, ko gero, visi tą jau žino. Paskaičius daugelio šokoladinių batonėlių sudėtį pamatysime, jog būtent cukrus sudaro apie 50 procentų produkto sudėties. Taigi, apie sveikatą šiuo atžvilgiu sudėtinga kalbėti. Sveikatos specialistai nuolat pabrėžia, jog jeigu negalite gyventi be saldumynų tuomet rinktinės juodąjį šokoladą, kurio sudėtyje kakavos sausųjų medžiagų 70procentų ar daugiau. Tokiu atveju išvengsite sumanžinsite suvartojamo cukraus kiekį. Tiesa, toks šokoladas jau bus labiau kartus nei saldus ir toli gražu ne visi tokį mėgsta.

Šokoladas gaminamas iš kakavos

Ko gero, niekam nepaslaptis, jog šokoladas yra gaminamas ir kakavos. O kakava išgaunama iš kakavmedžio pupelių. Būtent kakavoje ir yra mums naudingų medžiagų. Visų pirma, tai antioksidantai, kurių kakavos pupelėse yra ypatingai daug. Patys aktyviausi iš antioksidantų polifenoliai, o pastarųjų kakavoje ir yra daugiausia. Rašoma, kad antioksidantai stabdo senėjimo procesą bei teigiamai veikia širdies veiklą, lėtina vėžinius procesus. Taip pat sudėtyje yra stearino rūgšties, kuri normalizuoja cholesterino kiekį kraujyje.

Kakavos sudėtis

  • 11,5 % baltymų
  • 9,0 % celiuliozės (ląsteliena)
  • 7,5 % krakmolo
  • 6,0 % biologiškai aktyvių medžiagų
  • 5,0 % vandens
  • 2,6 % mineralinių medžiagų ir druskų (pvz magnio, geležies)
  • 2,0 % organinių rūgščių
  • 1,2 % teobromino (alkaloidas)
  • 1,0 % cukraus
  • 0,2 % kofeino
  • B grupės ir E vitaminų

Šokolado gamybos procesas

Įvertink!

5 žvaigždučių vertinimas yra jums iš kairės pusės, o link dešinės pusės - mažėjančia tvarka iki 1.

Dar nėra vertinimų

Įrašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *